Angst therapie

Op zoek naar een psycholoog of psychotherapie voor angstklachten te behandelen (angst, sociale angst, fobie, OCD, piekeren, ...), bij IPO Antwerpen ben je aan het juiste adres.

Iedereen heeft wel eens periodes meegemaakt waarin spanning en stress de kop opsteken. Dit kan voortkomen uit diverse situaties, zoals schoolproblemen, werkuitdagingen, of moeilijkheden in relaties. Gelukkig beseft de meerderheid van ons dat gevoelens van angst natuurlijk zijn en regelmatig voorkomen in het leven.

Angststoornis

Bij individuen die kampen met een angststoornis of paniekstoornis ervaren gevoelens van angst en spanning voortdurend. Deze intense emoties kunnen op elk moment opkomen. Dit kan aanzienlijk lijden veroorzaken. Het heeft een invloed op het functioneren doorheen de dag.

Bovendien kunnen aanhoudende angstgevoelens leiden tot onaangename lichamelijke reacties zoals zweten, gespannenheid, paniekaanvallen en vermijdingsgedrag. Zonder behandeling kunnen deze symptomen resulteren in problemen op relationeel gebied, op de werkplek en in de algemene gemoedstoestand. Tijdens periodes van intense angst gaat het lichaam als het ware in overdrive. Wanneer de rust terugkeert, kan een gevoel van leegte en depressiviteit de overhand krijgen. Comorbiditeit tussen angst en depressie is veelvoorkomend.

Als je je hierin herkent, is het belangrijk te weten dat je er niet alleen voor staat. Angst vormt een van de belangrijkste redenen waarom mensen professionele therapeutische begeleiding zoeken.

Voordelen van psychotherapie

Therapie biedt de mogelijkheid om effectief met angst om te leren gaan. We kunne samen dieperliggende oorzaken en redenen verkennen die ten grondslag liggen aan de ervaren spanning en angst. Het is belangrijk om deze problemen aan te pakken. Bovendien kunnen we strategie├źn ontwikkelen om ervoor te zorgen dat angstproblemen onder controle blijven en beheersbaar worden.

Differentiaaldiagnose

Angst is een belangrijke indicator bij verschillende aandoeningen. In het geval van paniekstoornissen, obsessief-compulsieve stoornissen (OCD), fobie├źn en posttraumatische stressstoornis (PTSD) wordt de angst specifiek getriggerd door bepaalde problemen of specifieke gebeurtenissen.

Gegeneraliseerde angststoornis (GAD) kenmerkt zich daarentegen door voortdurende angstgevoelens, niet gericht op een specifieke situatie. Men noemt dit in de volksmond wel eens de piekerstoornis.

Bij de behandeling van angstproblemen is het belangrijk om te achterhalen welke situaties, gebeurtenissen of prikkels de angstreactie veroorzaken. Samen stellen we een individueel plan op om op een effectieve manier om te gaan met angstige situaties in de toekomst.

Het overzien van het bredere plaatje is eveneens van belang. Problemen zijn vaak onderling verbonden en er spelen meerdere onderliggende factoren een rol.

angsttherapie in antwerpen

Praktijk IPO: Locaties

IPO Deurne

Herentalsebaan 421A
2100 Deurne

IPO Willebroek

Nieuwstraat 22
2830 Willebroek 

IPO Kapellen

Antwerpsesteenweg 95
2950 Kapeleln

IPO Antwerpen-Centrum

Tabakvest 87
2000 Antwerpen

IPO Antwerpen

Tabakvest 87
2000 Antwerpen Centrum

Contact (klik hier)

Privacy Policy | GDPR

Aanbod

  • Loopbaanbegeleiding
  • Groepssessies

    Openingsuren

    Consultaties: 
    Op afspraak (ma - zo)